• wine cellar

Kaapse Wijnlanderijen

De Kaapse wijnlanden zijn een van de populairste attracties van de West Kaap. Hier worden, als resultaat van de vruchtbare grond en het mediterrane klimaat, de beste wijnen van Zuid-Afrika geproduceerd. Het is een gebied met indrukwekkende bergen, vruchtbare groene valleien, wijngaarden en boomgaarden vol fruit. Kenmerkend zijn de landhuizen in de zeer herkenbare Kaaps-Hollandse stijl.

De wijnstreek ligt op ongeveer 50 minuten rijden van Kaapstad en is zeker een bezoekje waard! We bezoeken Stellenbosch en rijden daarna over de adembenemde Hellshoogte pas richting Franschhoek. Ook maakt u kennis met een aantal kleinschalige Wijnhuizen. Ik zorg ervoor dat u deze privétour in uw eigen tempo kunt maken, om vooral te kunnen genieten van deze dag.

Bekijk de hoogte punten van deze tour (klik op + voor meer informatie)

Stellenbosch

In 1679 ontdekte Simon van der Stel, gouverneur van Kaap de Goede Hoop een mooi stukje vruchtbaar land langs de oevers van de Eerste Rivier. Nog dat zelfde jaar vestigden de eerste gezinnen zich in dit nieuwe grensdorpje 'Van der Stel se bosch'. Nu, vier eeuwen later, ligt de stad Stellenbosch in het hartje van de West-Kaap wijnvelden. Nu is het de combinatie van het ouderwetse, de omringende natuur en het levendige van een studentenstad dat Stellenbosch zo uitermate leuk maakt. Slenter wat op je gemak door de oude straten en geef je ogen de kost. Bijna overal zie je prachtige gebouwen en enorm oude eikenbomen. Stellenbosch wordt dan ook wel vaker eikenstad gen

Hellshoogte Pass

De Helshoogtepas verbindt Stellenbosch met het kleine Bolandstad Pniel om uiteindelijk op de weg naar Franschhoek te eindigen. De Hellshoogtepas is zeer spectaculair en schilderachtig omringd door vele wijnfarms langs de route.  De oorsprong van zijn naam is onduidelijk, maar het kan betrekking hebben op de steile hellingen of 'hells' aan beide zijden van de Helshoogte. De afdalingstocht gaat door enkele van de meest exclusieve Zuid-Afrikaanse wijnfarms en de uitzichten zijn bijzonder mooi vanaf de lange rechte afdaling.

 

 

 

Tokara Wijnboerderij

In 1994 kocht de familie Ferreira de Tokara boerderij voor woondoeleinden. Maar dat was totdat het wijnbouwpotentieel van dit land werd ontdekt. De koele lucht zorgt voor goede wijn en binnenkort worden klassieke variëteiten langs de hellingen van de Helshoogtepas geplant. Het landgoed biedt bezoekers een unieke combinatie van bekroonde wijnen, brandewijn en olijfolie, een kunstgalerie, een restaurant met een van de toonaangevende chef-koks, delicatessen en sculpturen. Hier kunt u genieten van een wijnproeverij onder de deskundige leiding van een Somellier!

 

 
 

 

Franschhoek

Voor culinair genieten in de wijnstreek is Franschoek 'the-place-to-be'. Gelegen in een vallei en omringd door bergen is Franschhoek uitgegroeid tot de culinaire hoofdstad van Zuid-Afrika. Uit de top 100 lijst zijn 8 restaurants in Franschhoek gevestigd. De hoofdstraat van dit knusse dorp is ook nog eens vol met restaurantjes en terrasjes. In het dorp is de Franse invloed nog duidelijk herkenbaar. Allereerst natuurlijk in de naam van het dorp zelf dat afstamt van de samenstelling Fransche Hoek - de hoek waar de VOC de Franse Hugenoten naartoe liet vertrekken om hun farms op te bouwen. Het is dan ook niet vreemd dat onder de bewoners van het dorp nog veel van oorsprong Franse achternamen te herkennen zijn zoals Du Toit en Villiers. 

Drakensberg Victor Vester Gevangenis

De Groot Drakenstein Gevangenis is gelegen op de weg naar Paarl. De gevangenis lijkt meer op een jongensschool dan een gevangenis, met prachtige bergachtige achtergronden en wijngaarden overal. Deze Groot Drakenstein Gevangenis was vroeger bekend als de Victor Verster-gevangenis.Het is bekend geworden doordat Nelson Mandela hier zijn laatste jaren opgesloten zat. Mandela nam hier zijn eerste stappen in vrijheid door deze poorten op 11 februari 1990. De gevangenis heeft een groot bronsbeeld van Mandela met zijn vuist die hoog gehouden is om die vrijheidsdag te herdenken en als een eerbetoon aan al diegenen die betrokken waren bij de strijd voor vrijheid.

Babylons Toren Wijnboerderij

Babylonstoren is gelegen in het wondermooie Drakensteindal tussen Franschhoek en Paarl en omgeven door de Simonsberg, Du Toitskloof en het Franschhoek gebergte. Babylonstoren is een van de oudste Kaaphollandse boerderijen en werd gerestaureerd met behoud van de witgekalkte buitenmuren, versierde gevels en rieten daken. In de enorme tuin kweekt men groenten en fruit, die verwerkt worden tot culinaire pareltjes, opgediend in het eigen restaurant “Babel”. Daarnaast produceert Babylonstoren eigen wijn, gekenmerkt door z'n puurheid en eenvoud. Laat u tijdens een bezoek aan de wijnkelders informeren en vergeet niet te proeven van deze Babylonstoren wijn.